[TNO-logo]
Museum logo

MUSEUM "WAALSDORP"

Meetapparaat nabijheidsbuizen (1976)

 

Bij de Koninklijke Landmacht zijn projectielen met nabijheidsbuizen in gebruik, die bij de aanschaf lotsgewijs door de CvP worden gekeurd.
Nabijheidsbuizen zijn ontstekers, gemonteerd op projectielen, die bij nadering van een doel de gevechtslading initiëren.

Om tijdens afnamekeuringen de goede werking van deze buizen, gemonteerd op projectielen in de vlucht, te kunnen controleren, heeft het LEOK een MEetapparaat "NAbijheidsbuizen" (= MENA) ontwikkeld. MENA is in 1976 door de CvP in gebruik genomen. MENA is een speciale radio-ontvanger, die het uitgezonden signaal van een nabijheidsbuis tijdens de vlucht ontvangt en registreert.

MENA wordt ingezet bij schietproeven met nabijheidsbuizen, in gebruik tegen landdoelen en luchtdoelen. De MENA zoekt naar het door de nabijheidsbuis uitgezonden signaal, stemt de ontvanger op de frequentie ervan af, registreert de modulatie van het uitgezonden signaal en legt de verschillende tijdstippen zoals inschakeltijd en detonatiemoment van het projectiel en dergelijke vast. Deze detonatie wordt ook waargenomen door een infrarooddetector. Uit de registraties kan worden vastgesteld of de nabijheidsbuis volgens de specificaties functioneert.


MENA

 

Klik op de foto voor
een grotere afbeelding

     


Museum logo