[TNO-logo]
Museum logo

Computerhistorie TNO-FEL:
de periode 1974 - 1978

FUCAS, een gesimuleerde radar

TNO-FEL ontwikkelde midden jaren 70 een phased array radar. Tijdens de bouw van de hardware werd er door een aantal programmeurs hard gewerkt om in Fortran 4 (1966-standaard met Control Data uitbreidingen) de radarbesturing te programmeren. Om de besturingsprogrammatuur te controleren was een tweede simulatieprogramma van een ander team in gebruik dat vliegtuigen, clutter en regenwolken simuleerde. Helaas rookte de leider van dat team een stevige pijp, hetgeen de "radarbestuurders" als erg vervelend ervaarden.

Na vele uren simulaties op de Control Data 6400, waarover later meer, begonnen de eerste hardwaredelen van de FUCAS-radar gereed te komen. Het moment was daar om een minicomputer aan te schaffen voor de daadwerkelijke sturing van de radar (passief luisteren, tracking en zoeken). Het perfecte moment om tevens iets aan onze ARBO-omstandigheden te doen, al heette dat toen nog niet zo.
De redenering "computers zijn delicaat, met name schijven moeten in een rookvrije omgeving staan", werd overgenomen door de technische dienst. De kamer van het radarbesturingsteam zou tot "rookvrije werkruimte" verklaard worden.

Eclipse system images courtesy by Data General Inc.

Ongeveer drie maanden later kwam het bestelde Data General  Nova Eclipse-systeem. De koelventilatoren maakten zoveel lawaai dat het systeem binnen twee weken naar de radar-ruimte verhuisde. Vele weken later tijdens "review" van een stuk code, werd het besturingsteam opgeschrikt door stevig getimmer op de deurpost. De timmerman bleek bezig hieraan een asbak te bevestigen onder het motto "als je binnen niet mag roken, moet je je peuk toch ergens kwijt". Na het aanbrengen van een verboden-te-roken bord had het Laboratorium hiermee zijn eerste rook-vrije kamer (al was het argument van een rookverbod bij een 300 baud-terminal natuurlijk niet meer valide).



Museum logo