[TNO-logo]
Museum logo

Grafische Voorzieningen periode 1978 - 1983

Plotten

Tektronix 4010 grafische terminal plus afdrukeenheid In de zeventiger jaren bracht Tektronix de 4010 en de grotere 4014 grafische terminals op de markt. Op de fosforbuizen konden "tekeningen" en tekst worden afgebeeld. Het Laboratorium had enkele van die terminals en installeerde eind zeventiger jaren een grote TEK4014-terminal met hard-copy eenheid in de terminalruimte. Met behulp van de routines uit de Terminal Control System (TCS)-bibliotheek (PLOT-10) konden deze terminals aangestuurd worden.

Omdat de Calcomp-plotter al ruim tien jaar in gebruik was en steeds meer slijtageverschijnselen begon te vertonen, werd deze in 1982 vervangen door een Calcomp 1051 plotter.
Omdat de plotter een hoge bezettingsgraad had, was er grote vraag naar een plot-preview mogelijkheid. Na bestudering van de Calcomp plotbibliotheek werd in enkele weken een bibliotheek geschreven die de Calcomp-bibliotheek aanroepen verving door TCS-aanroepen. Daardoor konden gebruikers hun plots vooraf bekijken en fouten er uit halen. Het PREVIEW- programma haalde de preview-plot op uit een systeemqueue, toonde deze, waarna de gebruiker kon "zoomen" en uiteindelijk als hij/zij tevreden was de plot naar de plotqueue kon overhevelen.

Het Comtal "Vision One/20" systeem

De COMTAL Vision One/20 - volgens de leverancier "een systeem dat tegen de rand van de technische mogelijkheden aan ligt - werd in oktober 1980 geleverd. De aanschaf-kosten bedroegen US$ 144,000. Bij de acceptatie bleek het systeem niet aan alle gestelde eisen te voldoen. In verband met projectverplichtingen werd het systeem wel conditioneel in gebruik genomen, waarbij een bedrag werd achter gehouden totdat de problemen opgelost waren. Het geleverde Comtal Vision One/20 was gebaseerd op een PDP LSI 11/02-systeem. Om de afnameproblemen op te lossen moest overgegaan worden naar Release K, een release die niet op een 11/02 kon draaien. Enkele maanden hierna verbrak de leverancier de banden met de fabrikant van het systeem.

Uiteindelijk zijn er nog in 1987 - zeven jaar na de installatie - advocaten aan te pas gekomen om het gerezen afname- en betalingsconflict te regelen. De Comtal werd op 1 september 1988 buiten gebruik gesteld.

In 1983 werd voor zo'n kfl 350 een VAX 11/750 aangeschaft voor:

Bij de aanschaf van de VAX 11/750 werd door de Computercommissie van de TNO Hoofdgroep defensieonderzoek (HDO), de voorloper van TNO Defensieonderzoek, met nadruk gekeken naar de inpasbaarheid van het systeem in de infrastructuur van het "geïntegreerde" laboratorium alsmede dat van de HDO.

VAX 11/750 en enkele RA80/TA80-schijf/tape eenheden
De VAX 11/750 en enkele RA80/TA80-schijf/tape-eenheden.Museum logo