[TNO-logo]
Museum logo

De periode 1986 - 1990:
Van CALMA naar CADNETIX naar DAZIX

In de begin zeventiger jaren startte het Physisch Laboratorium TNO met computerhulpmiddelen voor het ontwerp en de realisatie van elektronische schakelingen en de lay-out van printed circuit borden (CALMA-systeem). Tussen 1984 en 1986 werd een groot bedrag gereserveerd voor de vernieuwing van de Electronic Computer Aided Engineering (ECAE)-faciliteiten.

CALMA opstelling
CALMA ruimte met server en werkstation

In een notitie van de projectgroep "FEL-CAE" werd voorgesteld om over te gaan tot aanschaf van CADNETIX-systemen. Ook werd een organisatiestructuur voorgesteld. De systeemdeskundigen worden bij de net opgerichte groep Systeemmanagement en Support (groep 2-7) binnen de IT-divisie geplaatst.
In 1987 worden de eerste CADNETIX-werkstations en een server geïnstalleerd voor schemaontwerp en Printed Circuit Board (PCB)-design. Op 24 december 1990 wordt het in financiële problemen geraakte CADNETIX overgenomen door Daisy Systems. De nieuwe bedrijfsnaam werd DAZIX.

Het aangeschafte ECAE-systeem bestond uit twee CADNETIX (CDX)-servers, 4 CDX-werkstations verdeeld over de "open shop", waar de researchers hun basisontwerpen konden maken, en de "closed shop", waar de printproductie werd voorbereid.
De CADNETIX werkstations hadden een MC 86020 processor, 40 MB schijfopslag, 4 MB RAM en draaiden onder het BSD-UNIX besturingssysteem. De ECAD systemen voor de ontwikkeling van Printed Circuits Boards (PCB) hadden proprietary grafische versnellerkaarten. Voor die tijd leuke systemen die redelijk snel waren! Wel zeer lawaaiig. Voor Electronic Computer Aided Engineering (ECAE) was er een simulator-engine aangeschaft, die bij gebrek aan symbolen met specificaties die de engine nodig had, weinig werd gebruikt.
Omdat de CADNETIX systemen geïnstalleerd werden voordat het gehele IEEE 802.3 local area netwerk op het FEL (het FELLAN) aangelegd was, werd voor de CADNETIX systemen een eerste apart netwerksegment aangelegd, dat later door middel van een bridge gekoppeld werd met het FELLAN.

Later ging CADNETIX in zee met SUN en werden een SUN 3/50 en een SUN 3/60 (MC 86030 processor systemen) voor ECAE aangeschaft. Dit voordat CADNETIX overgenomen werd door Daisy Systemen, die hun elektronische ontwerpsoftware al geheel draaide op het SUN platform.
Ook voor de ECAD werkzaamheden werd een SUN 3/60 aangeschaft met een verhoogd chassis t.b.v. de CDX proprietary grafische versnellerkaart. Hoewel er veel problemen met de werking van de toepassingsprogrammatuur waren, was deze qua gebruikersinterface zeer goed doordacht en doorgevoerd in alle stadia van het elektronisch ontwerpen.

Het aansturen van de Excellon boormachine voor de printplaten en de Gerber {in 1998 overgenomen door Barco Graphics} en later de SECMAI fotoplotter was een uitdaging voor de systeemprogrammeurs. Hierbij werden uitvoerbestanden van de ECAD-systemen op verschillende manieren geconverteerd en aangepast. Toen deze koppeling uiteindelijk werkte, werd de printproductie afdeling opgedoekt. De aanmaak van printen gebeurde voortaan extern.Museum logo