[TNO-logo]
Museum logo

De periode 1989 - 1994:
Datacommunicatie-ontwikkelingen

Het FELLAN werd snel uitgebreid. Door overgang op dun Ethernet voor de uitlopers van het FELLAN naar de kameraansluitingen kon een aanzienlijke verlaging van de aansluitkosten bereikt worden (van fl 1200 naar fl 400 per aansluiting).
Eind 1991 konden daardoor in een keer alle aansluitingen gerealiseerd worden die voor 1992 en 1993 gepland waren. Om storingen lokaal te houden en het verkeersaanbod zoveel mogelijk lokaal te houden werden de repeaters tussen de hoofdsegmenten van het local area netwerk (FELLAN) vervangen door secure bridges en routers. Een verdere verfijning vond in de loop van 1994 plaats toen de strikte scheiding tussen gerubriceerde netwerkdelen strakker aangetrokken werd.

Heel veilige DES encryptie

In het kader van een evaluatie-opdracht kreeg het TNO-FEL begin 1990 de beschikking over een drietal DES-encryptie eenheden voor de veilige versleuteling van LAN-verkeer. Het verkrijgen van de benodigde exportvergunningen vergde vele maanden. Bij installatie van de DES-eenheden door de leverancier, werd besloten om deze in een 19 inch-rek te plaatsen. Hiervoor moest de fraaie plastic kast die om de DES-encryptor zat verwijderd worden. Omdat het geleende eenheden waren, werd besloten om de geschroefde pootjes "terug te plaatsen" zodat deze niet kwijt zouden raken. Helaas waren de schroeven enkele milimeters te lang en werden twee van de drie DES-eenheden kortgesloten en "opgeblazen". Ook het verkrijgen van reservedelen vergde wederom een enkele maanden durende "red-tape" exportprocedure. De fabrikant besloot overigens tot het aanmaken van een tweede versie van de DES-encryptiebox (met kortere schroeven).Museum logo