[TNO-logo]
Museum logo

MUSEUM "WAALSDORP"

Radiocommunicatie met een Würzburg-Riese antenne uit de Tweede Wereldoorlog

 

Een Würzburg-Riese installatie op het eiland Rozenburg

In bovengenoemd onderscheppingsysteem werden er verscheidene Würzburg-Riese radarsystemen langs de Nederlandse kust geplaatst om de geallieerde bommenwerpers zo vroegtijdig mogelijk te kunnen onderscheppen. In mei 1944 werd op het eiland Rozenburg nabij de ingang van de Nieuwe Waterweg een Würzburg-Riese radar operationeel en droeg de codenaam FuMO 214 "Seetakt" (Funk Messgerät Ort). Deze Würzburg-Riese kreeg de taak het MKB "Brandenburg" geschut, op de commandopost van de voormalige Nederlandse batterij VIII, te ondersteunen. De radar stond in het natuurreservaat "de Beer", nu bekend als Europoort. Op onderstaande afbeeldingen is deze Würzburg-Riese installatie opgenomen.


Figuur 7: Würzburg-Riese antenna op Rozenburg


Figuur 8: locatie van de Würzburg-Riese radar antenna op Rozenburg

De Würzburg-Riese antenne van Rozenburg naar de Waalsdorpervlakte te 's-Gravenhage

Na het beëindigen van Wereldoorlog II, voor Europa op 7 mei 1945, kwamen alle Duitse installaties geplaatst op het grondgebied van de bezette naties als oorlogsbuit in handen van deze landen. Zo ook de Duitse radarinstallaties die voor de overheden een welkome aanvulling voor het weer opgang brengen van het elektronisch onderzoek betekenden. Ook werd er bij gebrek aan onderdelen maar al te graag gebruik gemaakt van de militaire dumpvoorraden die achterbleven na het vertrek van de strijdende partijen.

In 1947 werd daarom de Würzburg-Riese antenne van z'n sokkel op het eiland Rozenburg gelicht en getransporteerd naar de Vlakte van Waalsdorp en geplaatst langs de toegangsweg naar het Physisch Laboratorium RVO-TNO, op het grensgebied met de gemeente Wassenaar. Figuur 9 toont de lege sokkel van de Würzburg-Riese installatie op het eiland Rozenburg weergegeven.


Figuur 9: de lege sokkel van de Würzburg-Riese op het eiland Rozenburg

De Würzburg-Riese antenne is in Figuur 10 afgebeeld op z'n nieuwe positie op de Waalsdorpervlakte.


Figuur 10: Würzburg-Riese antenna geïnstalleerd op de "Vlakte van Waalsdorp"

 


(volledige weergave 167 KB)

     


Museum logo