Ballistische meetinrichtingen: beeldversterkercamera (1979)

Beeldversterkercamera (1979)

Dit project werd begonnen in 1977 ten behoeve van de Materieel Beproevingsafdeling 1 (MBA1) van de Koninklijke Landmacht. Het onderzoek betrof het gebruik van een beeldversterker als camerasluiter. Volgens de schematische weergave projecteert objectief O een waargenomen beeld op de voorzijde van beeldversterker S, die gedurende 1 microseconde het versterkte beeld op de achterzijde van S presenteert. Deze achterzijde wordt door lens L op de film C afgebeeld. De sluiterwerking van 1 microsec wordt bediend door een onder de projectielbaan geplaatste optische detectiepoort. De beeldversterkercamera is geplaatst op een flitser met puntvormige lichtbron zoals gebruikt bij de vonkenflitscamera. Deze flitser, die schaduw- en schokgolffoto’s mogelijk maakt, is te verwijderen.

Schema beeldversterkercamera
Schema beeldversterkercamera

 

De flitser
De flitser

 

Dit prototype camera met een 18 mm beeldversterker (image converter) heeft met succes foto's gemaakt van projectielen in de vlucht bij vol daglicht op film.
Dit prototype camera met een 18 mm beeldversterker (image converter) heeft met succes foto’s op flim gemaakt van projectielen in de vlucht bij vol daglicht.

 

Foto van een 155 SC projectiel gemaakt met de beeldversterkercamera
Foto van een 155 SC projectiel gemaakt met de beeldversterkercamera