BASIS_LEOK-Oegstgeest

LEOK te Oegstgeest

Na zijn terugkeer in Nederland in 1946 zette jhr. ir. J.L.W.C.von Weiler, die in Engeland was ingelijfd bij de Koninklijke Marine, zijn radarontwikkelings- en advieswerk voort als Hoofd van de Afdeling Ontwikkeling en Test van de Marine Radio Dienst te Oegstgeest.
Deze Afdeling, bestaande uit 25 man, kreeg in 1950 de naam “Laboratorium voor Electronische Ontwikkelingen (LEO)”. Het LEO was gericht op het invullen van de onmiddellijke behoeften van de Koninklijke Marine aan operationele apparatuur voor radiocommunicatie en radar.

In 1955 werden de LEO-werkzaamheden uitgebreid tot het terrein van zowel de Koninklijke Landmacht als de Koninklijke Luchtmacht. De naam werd veranderd in Laboratorium voor Elektronische Ontwikkelingen voor de Krijgsmacht (LEOK). Het LEO en latere LEOK deelde eerst een gebouw met het Marine Elektronisch Bedrijf (MEB) te Oegstgeest. Het MEB werd in 1974 het Marine Elektronisch Optisch Bedrijf (MEOB).

Het LEOK en het MEOB
Het LEOK en het MEOB; A44 aan de linkerzijde

 

First floor of the MEB building in use by the Test and Development Department, later LEO and LEOK
Eerste verdieping van het MEB-gebouw in gebruik door de Afdeling Test en Ontwikkeling, later eerst LEO, daarna LEOK geheten

In 1958 betrok het LEOK een nieuw twee verdiepingen hoog gebouw waardoor onder andere ruimte gecreëerd werd voor onderzoek op het gebied van radarsystemen, trainings- en simulatieapparatuur. 

LEOK-gebouw in gebruik van 1958 tot 1984
LEOK-gebouw in gebruik van 1958 tot 1984. Op de hoge toren stond een North American Search and Ranging Radar (NASARR) opgesteld voor meetdoeleinden. De NASARR is de forward looking radar van de F104 Starfighter.