Computerhistorie: FUCAS een gesimuleerde radar

 

Toepassing: gesimuleerde FUCAS radar

 
TNO-FEL ontwikkelde rond 1975 een complexe phased array radar FUCAS (Follow-up CAISSA System). Tijdens de bouw van de hardware werd er door een aantal programmeurs hard gewerkt om in Fortran 4 volgens de Fortran 1966-standaard met Control Data uitbreidingen de radarbesturing te programmeren. Om de besturingsprogrammatuur te controleren was een tweede simulatieprogramma van een ander team in gebruik dat vliegtuigen, clutter en regenwolken simuleerde. Helaas rookte de leider van dat team een stevige pijp, hetgeen de “radarbestuurders” als erg vervelend ervoeren.

Na vele uren simulaties op de Control Data 6400, waarover later meer, begonnen de eerste hardwaredelen van de FUCAS-radar gereed te komen. Het moment was daar om een Data General Eclipse minicomputer aan te schaffen voor de daadwerkelijke sturing van de radar (passief luisteren, tracking en zoeken). Het perfecte moment om tevens iets aan onze ARBO-omstandigheden te doen, al heette dat toen nog niet zo.
De redenering “computers zijn delicaat, met name schijven moeten in een rookvrije omgeving staan”, werd overgenomen door de technische dienst. De kamer van het radarbesturingsteam zou tot rookvrije werkruimte verklaard worden.

Data General Eclipse (photo courtesy Data General)
Data General Eclipse
(photo courtesy Data General)
Data General Eclipse (photo courtesy Data General)
Data General Eclipse
(photo courtesy Data General)
Data General Eclipse
Data General Eclipse
(photo courtesy Data General)

Ongeveer drie maanden later, begin 1976, kwam het bestelde Data General Eclipse. De koelventilatoren maakten zoveel lawaai dat het systeem binnen twee weken naar de FUCAS radarruimte verhuisde. Vele weken later, tijdens de review van een stuk code, werd het besturingsteam opgeschrikt door stevig getimmer op de deurpost. De timmerman bleek bezig hieraan een asbak te bevestigen onder het motto “als je binnen niet mag roken, moet je je peuk toch ergens kwijt“. Na het aanbrengen van een verboden-te-roken bord had het laboratorium hiermee zijn eerste rook-vrije kamer (al was het argument van een rookverbod bij een 300 baud-terminal natuurlijk niet meer valide). In de loop der jaren is de rookvrije zone uitgebreid. In augustus 2018 is het aantal rookplekken op het gehele terrein verminderd tot één!