Computerhistorie: Achtergrond NOS/BE installatieproces

 

NOS/BE installatietapes en installatieproces

Het NOS/BE systeem en alle toepassingen werden geleverd op een bijna niet te tillen doos met 9-track magneetbanden en de bijbehorende (gewijzigde) documentatie. Deze moesten in een bepaalde volgorde vertaald worden. Het 1.5 centimeter dikke installatiehandboek bevatte een boomstructuur. De truuk was om zo snel mogelijk diep te gaan, waarna de jobs voor het vertalen van de zijtakken door de operators in de normale shift werden afgewerkt. Het was een sport om als een van de eerste NOS/BE installaties in de wereld operationeel te zijn met een nieuw ‘level’ inclusief alle lokale modificaties.
 

PL1A NOS/BE besturingssysteem: de PPs
PL1B NOS/BE besturingssysteem commando’s
PL1C UPDATE
PL1E LOADER
PL1F FORMAT
PL1K BINEDIT (binary editor)
PL2 COMPASS (CDC’s assembler)
PL3A Cyber Record Manager
PL3B Cyber Record Manager
PL3C Cyber Record Manager
PL4 BIT8 en FORM
PL5A Maintenance tools: Diagnostics / Norms / CYBRLOG 
PL5B Common Test Interface (CTI)
PL6 SYMPL
PL7 FORTRAN 4 vertaler
PL8 FORTRAN 4 bibliotheekroutines
PL9 COBOL
PL10 SORT/MERGE
PL12 INTERCOM 4
PL45 APEX
PL50 CYBER CROSS SYSTEM (INTERNET)
PL57 BASIC 3 vertaler en bibliotheekroutines
PL58 DBU
PL60 COBOL 5
PL61 CCP 1.0 (2551 code voor Intercom 4)
PL63 FORTRAN 5 (Fortran’77) vertaler
PL64 FORTRAN 5 (Fortran’77) bibliotheekroutines
PL65 FORTRAN 4 TO 5 (F45)
PL69 COBOL 4 TO 5
PL70 CYBER COMMAND LANGUAGE (CCL)
PL72 ALGOL5
PL77 DDL 3
PL78 SORT/MERGE 5
PL82 CYBER INTERACTIVE DEBUG
PL83 COMMON CODE GENERATOR (CCG)
PL99A CCI 3.0 Basis code (2551 code voor Intercom 5)
PL99B CCI 3.0 uitvoer na vertaling (Mode 4, TTU, HASP)

Na één of twee weken zware arbeid was het basissysteem vertaald. Tegelijkertijd werd er gewerkt aan het deconflicteren van onze lokale systeemwijzigingen en beveiliginggerelateerde code met de codewijzigingen van het nieuwe besturingssysteem ten opzichte van het oude systeem. Soms moesten we heel inventief zijn omdat het PP-geheugen beperkt was en dus de PP-programma’s moesten passen in de 4096 woorden.
Na voltooiing van alle vertalingen werd een zogenaamde ‘deadstart-tape’ gegenereerd. Op een tweetal schijven met een testomgeving bootstrapten we dan het nieuwe besturingssysteem en de applicatiecomponenten. Tijd voor het uitvoeren van een reeks testopdrachten en een script om de interactieve omgeving te testen. Pas nadat alle geconstateerde fouten waren opgelost werd de stap genomen om live te gaan met het nieuwe systeem (‘level’). Natuurlijk ontdekten we dan nieuwe bugs. Het gebeurde slechts twee keer dat we het nieuwe besturingssysteem moesten terugdraaien: de tijdslimiet en de Internet 5-proef. In alle andere gevallen konden we binnen enkele uren een correctie aanbrengen.