Computerhistorie: Datacommunicatie (1990 – 1994)

 

Datacommunicatieontwikkelingen periode 1989 – 1994

Het FELLAN werd snel uitgebreid. Door overgang op dun Ethernet voor de uitlopers van het FELLAN naar de individuele kameraansluitingen kon een aanzienlijke verlaging van de aansluitkosten bereikt worden (van 1200 naar 400 gulden per aansluiting).
Eind 1991 konden daardoor in een keer alle LAN-aansluitingen gerealiseerd worden die budgettair voor 1992 en 1993 gepland waren. Om storingen lokaal te houden en het verkeersaanbod zoveel mogelijk op het eigen segment te houden (tenzij) werden de repeaters tussen de hoofdsegmenten van het local area netwerk (FELLAN) vervangen door security-afdwingende bridges en routers.
Een verdere verfijning vond in de loop van 1994 plaats toen de strikte scheiding tussen gerubriceerde netwerkdelen strakker aangetrokken werd.

Héél veilige DES encryptie

In het kader van een evaluatieopdracht kreeg het TNO-FEL begin 1990 de beschikking over een drietal Digital Equipment (DEC) Data Encryption Standard (DES) hardwaremodulen voor de veilige versleuteling van LAN-verkeer tussen de drie defensieresearchlaboratoria. Het verkrijgen van de benodigde exportvergunningen vergde vele maanden. Bij installatie van de DES-eenheden door DEC, de leverancier, werd besloten om de modulen om te bouwen naar de rack-mounted versie zodat de eenheden in een afgeslote 19 inch-rek kast opgehangen konden worden. Hiervoor moest de fraaie plastic kast die om de DES-module zat verwijderd worden. Omdat het geleende eenheden waren, werd besloten om de geschroefde pootjes terug te plaatsen zodat deze niet kwijt zouden raken. Helaas waren de schroeven enkele millimeters te lang en werden paden op de elektronische borden van twee van de drie DES-eenheden kortgesloten en ‘opgeblazen’. Alle bits werden versleuteld tot ‘dark matter’: heel veilig, maar onbruikbaar. Ook het verkrijgen van reservedelen vergde wederom een enkele maanden durende ‘red-tape’ exportprocedure. Na dit voorval besloot DEC een tweede versie van de DES-encryptiebox uit te brengen: een versie met kortere pootjes.