Computerhistorie: Grafische, ECAE- en MCAD-voorzieningen (1989 – 1994)

 

Grafische, ECAE- en MCAD-systemen

Grafische systemen

In 1989 werd zowel op de Convex, de VAX 6310 en een SUN van de divisie Waarnemingssystemen grafische pakketten van de firma UNIRAS geïnstalleerd. Dit betrof pakketten als Unimap, Unigraph en de FGL- en AGL-bibliotheken. Geleidelijk aan werden in de loop van de 90-er jaren de werkstations dusdanig krachtig, dat de behoefte aan speciale centrale grafische hardware- en softwarevoorzieningen sterk verminderde. Eerst werd de SUN3/GX4000-configuratie in 1992 overgedragen aan de IT-divisie om de lopende projecten af te ronden. Tijdelijk werd nog een Silicon Graphics 240/VGX in een opengedeelte deel van de centrale computerruimte geplaatst. Het gebruik lag echter volledig bij de toenmalige groep ‘parallelle systemen’. In 1994 volgde het afstoten van de I2S-configuratie.

ECAE- en MCAD-systemen

In 1990 ging het snel bergafwaarts met de Electronic Computer Aided Engineering (ECAE)-leverancier DAZIX, die tevoren CADNETIX overgenomen had. DAZIX werd eind 1990 opgekocht door Intergraph en ging onder de naam Dazix Intergraph door totdat het per mei 1994 opging in Intergraph Computer Systems. In verband hiermee werden alle FEL-plannen voor een upgrade van de aanwezige systemen enige tijd bevroren. In oktober 1991 werd gestart met de platformupgrade van de oude CADNETIX-systemen naar SUN-werkstations. Voor de vernieuwing van de faciliteiten werden besteld: vier SUN Sparcstations LPC en vier IPCs, 1.7 GByte aan schijfruimte, een 150 MB tape-unit en een CDROM-pack. Veel tijd werd besteed aan het koppelen van de aanwezige Gerber printplatenboormachine en de fotoplotter aan de ECAE-configuratie.

In 1989 werd door het FEL voor de constructie- en maakgroep van de toenmalige divisie 5 een Hewlett-Packard MCAD-configuratie besteld, bestaande uit een server, twee werkstations en een A1-plotter. Onder het HP/UX Unix-systeem draaiden het ME10/ME30 mechanical computer assisted design pakket. In februari 1991 werd een vierde MCAD-station, een HP 9000-400T, geïnstalleerd.