Luchtakoestiek: Helikopterdetectie en -classificatie (1998-2000)

Samenvatting

Helikopterdetectie en -classificatie demonstratorproject

 

Helikopterdetectie en -classificatie (1998-2000)

IN BEWERKING

 
Het demonstratorproject “helikopterdetectie” had tot doel een demonstrator te ontwikkelen van een helikopterdetectie- en classificatiesysteem. De eerste versie betrof een desktop PC, analoog-to-digitaal kaart, en een Bruel & Kjaer versterker en meetmicrofoon. Deze eerste apparatuurversie is gebruikt voor de ontwikkeling en testen. Dit gebeurde op diverse vliegbases met helikopters en vliegtuigen, waaronder Soesterberg, Gilze Rijen en Volkel (tijdens een grote airshow).
MatlabTM werd gebruikt als basis voor de detectie, pre-processing en classificatie sofware. De Matlab user interface werd gebruikt voor het aansturing en het instellen en aanpassen van parameters.

Het eerste helikopterdetectiesysteem gebaseerd op een PC, AD-kaart en een Bruel & Kjaer microfoon en versterker.
Het eerste helikopterdetectiesysteem gebaseerd op een PC, AD-kaart en een Bruel & Kjaer microfoon en versterker.
Een doorsnede van hoe de microfoondetector onder de grond verstopt wordt.
Een doorsnede van hoe de microfoondetector onder de grond verstopt wordt.

Een volgende versie van het systeem draaide op een laptop met een eigen ontwerp all-weather microfoon, een low-pass filter en microfoon??. Het systeem bevatte een uitbreidbare verzameling van elf geluidsprofielen van helikopters. Het systeem kon daardoor niet alleen helikopters detecteren, maar ook automatisch het type helikopter nauwkeurig vaststellen. [1]

Het tweede helikopterdetectiesysteem gebaseerd op een laptop en eigen microfoon, filter en versterker. Links een doorsnede van hoe de detector onder de grond verstopt kon worden.
Het tweede helikopterdetectiesysteem gebaseerd op een laptop en eigen microfoon, filter en versterker. 

Voor hetzelfde doel heeft ook een jaar lang een opstelling op marinevliegveld Valkenburg gestaan. Dat was om geluid van de wind op te nemen en later daarmee detectieafstanden te bepalen bij verschillende windsnelheden met gesimuleerd helikoptergeluid. Uitwerking van enkele uren aan meetresultaten was een mega-rekenklus die op een VAX 24 uur batch processingtijd nodig had. De verwerkingstijd ging later met een DEC Alpha-systeem terug naar een paar minuten. [2]
De foto’s van die opstelling stuur ik separaat.

Later was het de bedoeling om in samenwerking met de Nederlandse industrie het geheel aan een onbemande grondsensor te koppelen.
 
 

Bronnen
  1. A.C. van Koersel, The influence of wind noise on the performance of helicopter detection and classification algorithms, Proceedings of the Eighth International Symposium on Long-Range Sound Propagation, Penn State University, 1998.
  2. A.C. van Koersel, Helicopter detection and classification demonstrator. In: Unattended Ground Sensor Technologies and Applications, Edward M. Carapezza, Todd M. Hintz, Proceedings of SPIE Vol. 4040 (2000) <pdf>