Radiocommunicatie: PLUTO voor registratie van radio-telexberichten (1966)

 

PLUTO voor registratie van radio-telexberichten (1966)

 
De interceptieafdeling van de 45e Verbindingsdienst van de Koninklijke Luchtmacht (45 LUVE) op Kamp Blikkenburg te Zeist had in 1966 ook de behoefte aan een registratiesysteem voor onderschepte militaire radio-telexberichten van achter het toenmalige ijzeren gordijn. TNO ontwikkelde daarom PLUTO (Physisch Laboratorium Universeel Telegrafie Ontvangsysteem), een apparaat voor de onderschepping van meestal vercijferde (=versluierde) berichten. Het apparaat kende een bitsynchronisatiesysteem om de telexcode te onttrekken aan de ontvangen radioverbinding waarbij van te voren de Baudsnelheid niet bekend was. De bitsynchronisatie moest zeer nauwkeurig worden ingesteld om grote signaalonderbrekingen door fading te kunnen overbruggen. PLUTO bevatte de functies van de eerdere PUNCHROPHYL en de SCRIBOPHYL. Op 29 september 1970 werd aangevangen met de installatie van het eerste PLUTO productiemodel bij de Interceptie Verbindingsinlichtingen (45 LUVE). Op 23 november 1970 werden twee geïnstalleerde PLUTO systemen opgeleverd door TNO. In maart 1971 volgt een cursus bediening van de PLUTO’s voor het personeel van de ploegendienst. [1]      

Ook werd een tijdklok gemaakt, die regelmatig een gemoduleerd tijdsignaal aan de vele registratierecorders, gekoppeld aan RACAL radio’s, toevoerde. Die tijd werd in alle door PLUTO geregistreerde berichten meegenomen, zowel in de direct geponste ponsband als in de met recorders geregistreerde berichten. Aan de rechterkant van de afdruk werd de kloktijd afgedrukt, zodat de kloktijd van passage van het bericht ook naast de geregistreerde tijd staat. De tijdklok was het eerste door TNO ontwikkelde apparaat op basis van wire-wrapped geïntegreerde circuits (TTL) uit de SN7400-serie. Het tijdkloksignaal werd op een bepaalde wijze gemoduleerd toegevoerd aan de vele registratieecorders. De registratierecorders namen de berichten op die later met de Schrijfautomaat van de PLUTO werden verwerkt en op een IBM model 73 typewriter werden afgedrukt. Tevens werden storings- en tijdindicaties vastgelegd in de ponsband.

PLUTO: Met de radio werden Russische militaire zenders met digitale uitzendingen gezocht. Het bitformaat en datarate werd vastgesteld en vervolgens werd de data in een ponsband vastgelegd. Met de schrijfautomaat werd de ontvangen informatie op papier afgedrukt.
PLUTO: Met de radio werden Russische militaire zenders met telex uitzendingen gezocht. Het bitformaat en datarate werd vastgesteld en vervolgens werd de data in een ponsband vastgelegd. Met de schrijfautomaat werd de ontvangen informatie op papier afgedrukt.

 

Met de elementsynchronisatie-unit kon de ontvangen baudsnelheid worden ingesteld. Een display geeft aan als synchronisatie is bereikt. Daarna wordt de juiste baudsnelheid automatisch gevolgd, waardoor perioden van signaalfading (= verdwijnen van het signaal door slechte radio-ontvangst) worden overbrugd.
Met de elementsynchronisatie-unit kon de ontvangen baudsnelheid worden ingesteld. Een display geeft aan als synchronisatie is bereikt. Daarna wordt de juiste baudsnelheid automatisch gevolgd, waardoor perioden van signaalfading (= verdwijnen van het signaal door slechte radio-ontvangst) worden overbrugd

 

PLUTO: Het geregistreerde telexverkeer werd met de schrijfautomaat op papier afgedrukt (verbeterde SCRIBOPHYL)
PLUTO: Het geregistreerde telexverkeer werd met de schrijfautomaat op papier afgedrukt (verbeterde SCRIBOPHYL)

 

De ponsbandlezer

 

De meer compacte SCRIOPHYL decoder met meer geïntegreerde componenten
De meer compacte SCRIOPHYL decoder met meer geïntegreerde componenten

 

Centrale tijdklok van het PLUTO systeem
Centrale tijdklok van het PLUTO systeem

 

 

Referentie

[1] Van luisterdienst … naar eerste Luchtmacht verbindingsgroep (1977), KLu