TNO-PML: Researchfaciliteiten
Researchfaciliteiten TNO-PML (Delft, Rijswijk en Ypenburg)
TNO-complex Zuidpolder, Delft
In 1983 wordt in het Zuidpoldercomplex van TNO in Delft een laboratorium opgezet voor nieuw onderzoek op het gebied van het elektromagnetisch lanceren van projectielen. Het onderzoek liep tot in 1997.
Lange Kleiweg (Plaspoelpolder), Rijswijk
Op de Plaspoelpolder komt in de jaren ’80 een indoor raketproefstand, waarin raketten tot en met Improved Hawk statisch kunnen worden afgevuurd zonder overlast voor de omgeving. Eind jaren tachtig komt er een discussie dat het vliegveld Ypenburg door Defensie zal worden afgestoten. TNO komt met Defensie overeen om de vernieuwing van de faciliteiten voor het wapen-, munitie- en explosievenonderzoek op Ypenburg te bouwen, waarvoor dan een groot stuk terrein zal worden gereserveerd in verband met de veiligheidscirkels bij munitieopslag.
Als laatste wordt in 1992 het Toxlab op de Plaspoelpolder gerealiseerd. In dit Toxlab kan veilig met zeer giftige stoffen worden gewerkt, omdat er zeer uitgebreide veiligheidsvoorzieningen zijn; zo heerst er bijvoorbeeld in het volledige laboratorium onderdruk zodat bij een eventueel ongeval giftige stoffen niet kunnen ontsnappen. Verder is er een buitengewoon goed systeem om afgezogen gassen te reinigen voordat deze in de atmosfeer komen.
TNO Ypenburg
Laboratorium voor Ballistisch Onderzoek
Nadat diverse opties de revue zijn gepasseerd, wordt op het vliegveld Ypenburg eind jaren tachtig, begin jaren negentig wegens schaalvergroting in de onderzoekbehoefte eerst een Laboratorium voor Ballistisch Onderzoek gebouwd, vooral gericht op eindballistiek, waarin met moderne methoden de effecten van munitie op een doel worden onderzocht. Daarbij heeft vele jarenlang de toenmalige Technisch Physische Dienst van TNO geadviseerd op het gebied van optische meetmethoden en beeldbewerking, waardoor zeer efficiënt testen kunnen worden uitgevoerd. Er zijn meerdere ranges voor allerlei soorten experimenten waarbij projectielen tot en met 40 mm kaliber op een doel kunnen worden geschoten.
Proeven in de zelf ontworpen unieke, grote bunker met schiettunnel waarin de doelen staan, zijn mogelijk tot een equivalent van 25 kg TNT springstof, zonder hinder voor de omgeving. Zeer geavanceerde diagnostische apparatuur is aanwezig, waaronder ultrasnelle camera’s en X-ray pulsers in een driedimensionale opstelling.
Laboratorium voor Pyrotechniek
Ook komt er een jaar later het Laboratorium voor Pyrotechniek, waarin tot op vrij grote schaal pyrotechniek, stuwstoffen en explosieven veilig binnen afgesloten cellen kunnen worden geproduceerd. De productiemethoden zijn ook verbeterd. Zo kan op vrij grote schaal worden geëxtrudeerd.
In het najaar van 2018 en het voorjaar van 2019 is een groot deel van de Defensie en Veiligheid-werkzaamheden verhuist van de Lange Kleiweg te Rijswijk naar nieuwe faciliteiten op Ypenburg. Op 23 mei 2019 werden die nieuwe faciliteiten voor de afdelingen Energetic Materials and Explosives, en Ballistics and Protection officieel geopend door de minister van Defensie.