[TNO-logo]
Museum logo

MUSEUM "WAALSDORP"

Transportabel zend/ontvangtoestel NSF type DR-42

 

Het zendcircuit bestond uit een oscillerende vermogenstriode, die 2 watt leverde aan de antenne met anode modulatie door een vermogenspentode. Van bijzondere betekenis was de toepassing van een coaxiale afsteminrichting met lage verliezen (toentertijd "Kolster zelfinductie" genoemd) voor de oscillator, die aanzienlijk moet hebben bijgedragen aan de frequentiestabiliteit.

De ontvanger bevatte een "eikel" miniatuurtriode als superregeneratieve demodulator, voorafgegaan door een "eikel" pentode om het doordringen van de oscillatie naar de antenne te voorkomen. Dit werd gevolgd door de bovengenoemde vermogenspentode als laagfrequent versterker.

Het frontpaneel toont afstemschalen voor zenden en ontvangen en daartussen een stroommeter met schakelaar. Daaronder een schakelaar voor uit, ontvangen en zenden. Deze zend- ontvanger vormde een eenheid van ongeveer 20 kg en had een bereik van tien tot 15 km onder de gespecificeerde omstandigheden.

De tweede eenheid (17 kg) bevatte een Ni-Fe batterij, die laagspanning leverde aan de gloeidraden en aan een triller-gelijkrichter voor de anodespanning. Dit voorzag in tien uur werkingsduur bij gelijke zend- en ontvangtijd.


Ultra-kortegolfontvanger NSF type DR-42 zoals aanwezig in Museum Waalsdorp

Een derde eenheid in de vorm van een lange buis (5,5 kg) bevatte de opvouwbare drie elementen Yagi antenne, de mastsecties voor max. 2,2 m antennehoogte, microfoon en hoofdtelefoon.


De ultra-kortegolfontvanger NSF type DR-42 met antenne

 

Kolster zelfinductie
Experimenteel model van een "Kolster zelfinductie"
(volledige weergave 36 KB)

Zendtriode
Zendtriode (Western Electric 316A) gemonteerd op industriële uitvoering van een "Kolster"-afstemmer
(volledige weergave 50 KB)

Front van NSF type DR-42
Front van NSF type DR-42
(volledige weergave 60 KB)

Inwendige van NSF type DR-42
Inwendige van NSF type DR-42
(volledige weergave 47 KB)

     


Museum logo